Mitä on sieppo?

Katselin viime viikolla teemalta vanhan kokkiohjelman Patakakkosen jaksoa Silakkaruokia. Huomioni herätti, kun kokit muistelivat nauriin kuorista tehtyä juomaa, joka oli nimeltään sieppo.

Kumpikaan kokeista ei meinannut enää muistaa juoman nimeä, mutta kummatkin muistelivat sitä lämmöllä. Ilmeisesti sieppo ei siis ollut kuvauksen aikana noin 70-luvullakaan enää millään tavoin yleinen juoma. Myöskään ahkerasta googlauksesta huolimatta en löytänyt tästä salaperäisestä juomasta mitään tietoa.

Mitä sieppo sitten on? Tietysti mieleeni nousi heti kuva ehkä imelletyistä nauriinkuorista hapattamalla käytetystä miedosta alkoholijuomasta. Jos nauriista olisi tällä tavoin käytetty juomaa, voisi kyseessä olla mahdollisesti hyvin vanha juomaperinne, sillä naurista on viljelty Suomessa jo erittäin kauan.

Aion yrittää etsiä sieposta vielä lisätietoa. On hermoja raastavaa kuvitella mitä kaikkea perinteisestä ruoka- ja juomakulttuurista voi olla jo menetetty, jos siepostakaan ei löydä (netistä) enää mitään mainintaa. Ehkä vierailu kansallisarkistoon voisi auttaa.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Mitä on sieppo?

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.