Cocktailien aikakausi

Maailmalla on taidettu puhua jo vuosia cocktail-renessanssista. En tiedä ovatko trendin aallot vihdoin lyöneet Suomeen, olenko auttamattomasti jäljessä juomakulttuurin kehitysvaiheista, vai onko tutkimusteni luonnollinen kulku vihdoin johtanut myös cocktailien pariin, mutta tunnustan, että näitä on tullut viime aikoina nautittua.

Pitkistä drinkeistä olen päätynyt modifoitujen Gin & tonicien kautta vihdoin klassikkococktaileihin. Niissä olen hurahtanut kaikista alkeellisimpiin juomiin – niihin, mitä hädin tuskin voi nykyisten pitkien drinkkien aikakautena kutsua muuksi kuin sotketuksi viinaksi.

Ensin kokeilin Sazeracia jäljitellen alkuperäistä reseptiä parhaani mukaan. Tätä spekuloidaan maailman ensimmäiseksi cocktailiksi. Periaatteessa kyseessä on amerikkalaiseen viskiin tai konjakkiin lisätty sokeri/siirappi ja aromaattinen katkero. Tämä sekoitus tarjoillaan lasissa, jossa on huljuteltu tilkka absinttia.

Kokemuksena Sazerac oli mielenkiintoinen, mutta sitemmin olen vakiintunut vanhanaikaiseen eli Old-fashionediin, myöskin erääseen niin sanotuista maailman ensimmäisistä cocktaileista. Kyseessä on periaatteessa Sazerac ilman absintilla pinnoitettua lasia. Makueroa Sazeraciin ei mielestäni liioin huomaa.

Kentucky Bourbon Old-fashioned

Vanhanaikainen on kiinnostava, koska se ei vääristä liikaa käytetyn viinan makua. Lisätty sokeri (käytän itsevalmistettua siirappia intiaanisokerista) ja katkero luo tästä yksinkertaisesta sekoituksesta jotain todella erikoista.

Vanhanaikaista ei kannata tarjota jäillä, koska sulavat jäät laimentavat juomaa liikaa. Muutenkin juoma on parhaillaan viileähkönä tai huoneenlämpöisenä. Olen kokeillut kaikkea konjakista Metaxaan sekä skottilaisiin single-malt ja blendend viskeihin. Kaikki toimii. Juuri nyt vanhanaikainen illassa pitää miehen tiellä. 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.