Perussahtimäskäys


Sahdin mäskäys on historiallisesti tapahtunut suomalaisten syntypesässä eli saunassa. Jos ei saunassa mäskäämiseen ole mahdollisuutta, kannattaa vähintäänkin peittää mäskäysastia paksuilla peitoilla lämmön pitämiseksi. 

Perinteinen sahtimäskäys menee jotakuinkin näin:

Ensimmäinen kasto:
Tässä vaiheessa maltaat lähinnä kostutetaan pienellä määrällä vettä. Eräs perinnesääntö veden lämpötilasta sanoo veden olevan sopivaa, kun peukaloa kerkeää pyörittämään vedessä kolme kertaa ennen kuin alkaa polttaa. Tämän lämpöistä vettä on kutsuttu myös kirppuvedeksi silloin kun vedestä nousee pieniä ilmakuplia pinnalle (Suuronen 1969). Tosin muistan lukeneeni, että ensimmäinen kastelu on saatettu suorittaa myös haalealla tai kylmällä vedellä. Annetaan seistä noin 1-1.5h.

Toinen kasto:
Nyt vettä lisätään jo reippaasti enemmän ja sen tulisi olla kuumempaa, vaikka aivan kiehuvaa veden ei vielä tarvitse olla. Hieman ennen kiehumispistettä vettä on kutsuttu kieliäiseksi, koska veden on ikään kuin nähty nuolevan itseään (Suuronen 1969). Ehkäpä pientä kiivasta poreilua tosiaan voi tulkita näin, vaikka mielikuva onkin erikoinen. Peitetään ja annetaan taas seistä noin 1-1.5h.

Kolmas kasto: 
Viimeisenä lisätään kiehuva vesi, astia peitetään ja annetaan seistä n.1-1.5h. Toisinaan mäski on vielä lopuksi keitetty joko kuumilla kivillä tai padassa vierteen juoksuttamisen jälkeen, mutta tästä lisää myöhemmin.

Kannattaa huomioida, etteivät kasteluiden lukumäärä, mäskäysaika tai veden lämpötila ole mitenkään tiukasti määriteltyjä, kuten ei mikään muukaan sahdissa. Mielivaltaisuus on aikamoinen shokki, kun tekniikkaa vertaa moderneissa olutkäsikirjoissa esiteltyihin hyvin eksakteihin ohjeisiin. Näistä kirjoista saa usein sellaisen kuvan, että jos lämpötilat heittelevät muutamallakin asteella entsyymien optimiasteikoista, on olut täysin epäonnistunut. Sahdin kanssa sen sijaan voidaan unohtaa sisään- ja ulosmäskäykset sekä maltoosi- ja dekstriinitauot ja yksinkertaisesti antaa olla – tuloskin on takuuvarmasti ainutlaatuinen.   

Lähde: Suuronen, Kerttu 1969. Ohrainen olut. Helsinki: Otava.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.